VZH examenreglement

Verkeers-Zekere-Hond (VZH/BH)

1. Toegelaten zijn honden van alle rassen en grootte.

2. De minimale leeftijd voor examen is 12 maanden.

3. De hond dient in het bezit te zijn van een (ras)honden logboek

4. De hond dient volgens de regels te zijn ingeënt en de geleider dient een WA            verzekering te hebben.

Algemeen:

Als 1e komt de onbevangenheid test (dit is verplicht bij elk examen) Hierbij moet de hond aan een doorhangende lijn zonder commando's of beïnvloeding van de geleider, door een groepje mensen gaan. Meestal wordt dan ook de chip-controle uitgevoerd. De hond moet zich "vrij" gedragen en mag aan mensen snuffelen. Honden die angstig of bijterig zijn mogen niet deelnemen aan het examen. 

Onderdeel A. Gehoorzaamheid.

Je komt met de aangelijnde hond op het veld en meldt je aan bij de keurmeester met de hond in de basispositie.   Aanmelden: Bijvoorbeeld "Jan Pieterse, met hond Bello, meldt zich voor VZH oefening A" Na het aanmelden wijst de keurmeester aan of je eerst gaat "AF"-leggen of eerst gaat lopen.

1. aangelijnd volgen. 15pnt

Vanuit de aangewezen startplaats, moet de geleider met zijn aangelijnde hond een loopschema zie afb.  afwerken, waarin het volgen in normale pas, looppas en langzame pas, afwisselend getoond moeten worden. Tevens moeten hond en geleider door een groep van vier personen volgen.  Als de geleider halt houdt, moet de hond snel en zonder commando of inwerking van de geleider gaan zitten.

2. Los volgen 15pnt.

Als boven beschreven echter nu zonder lijn ( de lijn moet of in de zak van de geleider zijn of schuin over het lichaam (van links boven naar rechts onder) gedragen worden. Bij het los volgen hoeven allen het opvolgen (gewone pas 50-60 passen; de keertwending en dan 10 -15 gewone pas; daarna 10-15 in looppas; daarna 10-15 langzame pas om vervolgens met gewone pas  te volgen naar de startplaats.

3. Zit-oefening. (2 keuzes) 10pnt.

Vanuit de aangegeven startplaats, moet de geleider met zijn los volgende hond tenminste 10, maar niet meer dan 15 passen in een sportieve pas recht vooruit lopen. Binnen 10-15 passen houdt de geleider halt, en moet de hond snel en zonder commando of inwerking naast de geleider de basispositie gaan zitten. Wanneer de hond zit, wacht de geleider 3 seconden en geeft het commando "zit" De hond moet blijven zitten en de geleider loopt minimaal 15 passen van de hond weg, om zich dan onmiddellijk om te keren naar de hond en te blijven staan richting hond.  Na 3 seconden begeeft de geleider zich naar de hond en neemt zonder commando of inwerking de startpositie in.

Deze oefening mag ook worden uitgevoerd van uit beweging dus zonder halt houden. (keuze van de geleider)

4. Af-oefening. ( 2 Keuzes) 10pnt.

Vanuit de aangegeven startplaats, moet de geleider met zijn los volgende hond tenminste 10, maar niet meer dan 15 passen in een sportieve pas recht vooruit lopen. Binnen 10-15 passen houdt de geleider halt, en moet de hond snel en zonder commando of inwerking naast de geleider in de basispositie gaan zitten. Na 3 seconden geeft de geleider een enkel commando "AF" de geleider moet snel en onmiddellijk naast de geleider af gaan liggen. Na 3 seconden verwijdert de geleider zich in sportieve pas  tenminste 30 passen van de hond weg, om zich dan onmiddellijk om te keren naar de hond en te blijven staan richting hond. Na tenminste 3 seconden of op teken van de keurmeester geeft de geleider een enkel commando "hier" waarop de hond onmiddellijk  en zo snel mogelijk naar de geleider rent om recht en kort voor de geleider te gaan zitten. (de geleider mag zijn plaats niet verlaten en ook niet inwerken) Na 3 seconden geeft de geleider het commando "voet" waarop de hond snel de basispositie moet innemen. De geleider moet de hond aanlijnen om de volgende oefening uit te gaan voeren of zich bij de keurmeester af te melden.

Deze oefening mag ook worden uitgevoerd van uit beweging dus zonder halt houden. (keuze van de geleider)

5. Afliggen met afleiding. 10pnt.

De geleider volgt met zijn aangelijnde hond, naar de aangegeven aflegplaats,  Hij neemt daar met de hond ( in de gewenste richting)  de basispositie in . Na de 3 seconden-regel of op teken van de keurmeester geeft hij zijn hond een  enkele commando "AF" de hond moet snel en onmiddellijk het commando opvolgen. Na even wachten loopt de geleider in een rechte lijn 30 passen (of op teken van de keurmeester) van de hond weg. En blijft daar staan met de rug naar de hond gekeerd.  Op teken van de keurmeester ( nadat de andere hond en geleider hun oefeningen hebben afgewerkt) gaat de geleider in een rechte lijn naar zijn hond en gaat, terwijl de hond moet blijven liggen naast de hond staan. Op een enkel commando "ZIT" moet de hond onmiddellijk de basispositie innemen. Daarna begeeft de geleider zich naar de Keurmeester en meldt zich af. (of neemt op de startplaats de basispositie in)

Om te kunnen slagen voor onderdeel A moet je tenminste 42 (70%) van de maximaal 60 punten behaald hebben. Honden welke in het eerste deel, op het terrein geen 42 (70% ) punten behalen, zijn gezakt voor het gehele examen en worden niet toegelaten in onderdeel deel B (verkeer).

Aan het einde van het examen worden geen punten aangegeven, enkel de melding Geslaagd of Afgewezen, en wordt de kwalificatie van de keurmeester bekend gemaakt.
Het examen geldt als geslaagd indien in het eerste deel 70% van de punten werd
behaald en als de keurmeester oordeelt dat de combinatie geslaagd is in het deel verkeer.

 

 

Examen in het verkeer

 Algemeen:  

De hiernavolgende oefeningen vinden plaats buiten het oefenterrein in een geëigende omgeving. De africhtingskeurmeester (AK) bepaalt met de wedstrijdleider (WL) waar en op welke manier de oefeningen in het verkeer (op straten, wegen en plaatsen) zullen verlopen. Het verkeer mag hierbij niet verstoord worden. De uitvoering van het gedeelte in het verkeer mag niet op een oppervlakkige manier gebeuren.

Punten worden voor de afzonderlijke oefeningen in dit deel niet gegeven.
De totale algemene indruk welke de AK over het gedrag van de HD heeft bepaald of hij slaagt of niet. De hiernavolgende omschrijvingen van de oefeningen zijn suggesties en kunnen door de AK worden aangepast. De AK kan indien hij dit noodzakelijk acht een bepaalde oefening laten herhalen of variëren.

 

Onderdeel B:

 

Ontmoeten van personen.
Op aanwijzing van de AK volgt de geleider met zijn aangelijnde hond op het voetpad een bepaald traject.
De AK volgt het team op een gepaste afstand. De hond dient aan de linker kant met de schouder op kniehoogte van de geleider, gewillig te volgen met doorhangende lijn. Tegenover voetgangers en ander verkeer heeft de hond zich onverschillig te gedragen.
Op zijn weg wordt de hond door een voorbijlopende persoon de pas afgesneden. De hond dient zich neutraal en onbevangen te gedragen. De geleider met zijn hond gaan dan in een groep van ten minste 6 personen. In de groep spreekt de geleider iemand aan en geeft hem een handdruk. De hond moet op teken van de geleider rustig naast hem gaan zitten of gaan liggen en moet zich gedurende dit kort oponthoud rustig gedragen.

Gedrag tegenover een fietser.
De geleider gaat met zijn aangelijnde hond op een bepaald traject en wordt ingehaald door een fietser die daarbij de bel laat rinkelen. Op een grote afstand draait de fietser en komt de geleider tegemoet gereden. Dit voorbij rijden dient zo te gebeuren dat de hond zich tussen de geleider en de fietser bevindt. De aangelijnde hond heeft zich tegenover de fietser rustig te gedragen.

Gedrag tegenover auto’s.
De geleider gaat met zijn aangelijnde hond meerdere auto’s voorbij. Daarbij wordt één der auto’s gestart. Bij een andere auto slaat men een deur dicht. Terwijl de geleider met zijn hond verder gaat stopt een auto naast hen en de chauffeur draait het raampje open en vraagt een inlichting aan de geleider. De hond dient op aangeven van de geleider rustig te gaan zitten of
te gaan liggen. De hond dient zich rustig te gedragen tegenover verkeer en de daarbij horende geluiden.

Gedrag tegenover joggers of inline skater.
De geleider loopt met zijn aangelijnde hond op een rustige weg. Tenminste twee joggers lopen hen voorbij zonder hun tempo te verminderen. Als de joggers uit het blikveld verdwenen zijn komen opnieuw twee joggers de hond tegemoet zonder hun snelheid te minderen. De hond hoeft niet correct te volgen maar mag de joggers ook niet hinderen. Het is toegestaan dat de geleider zijn hond bij het voorbijlopen in zit of af positie brengt. In plaats van de joggers kunnen ook twee inline – skaters ingezet worden.

Gedrag met andere honden.
Tegenover een voorbijkomende en een tegemoetkomende hond van een andere geleider moet de hond zich neutraal gedragen. De geleider kan de hond bij het voorbijlopen van de andere hond een extra commando “voet” geven of de hond tijdens het passeren in de zit of af positie brengen.

Gedrag van een in het verkeer alleen achtergelaten hond. Gedrag tegenover dieren.
Op aanwijzing van de AK loopt de geleider met zijn aangelijnde hond op een rustige weg. Na een korte wandeling houdt de geleider halt en bevestigt de lijn aan een boom, een ring of iets dergelijk. De geleider gaat uit het zicht van de hond. De hond mag staan, zitten of liggen. Tijdens de afwezigheid van de geleider loopt een voorbijganger (persoon die deze opdracht krijgt) met aangelijnde hond (hiervoor geen drukke hond inzetten) op een afstand van 5 passen voorbij. De alleen gelaten hond moet zich tijdens de afwezigheid van de geleider rustig gedragen. De hond moet de voorbij lopende hond zonder aanvalsuitingen (trekken aan de lijn en of
aanhoudend blaffen etc.) of te willen bijten laten passeren. Op aanwijzing van de AK wordt de hond door de geleider opgehaald.

Bemerking.
Het is aan de dienstdoende AK om te beslissen of hij alle oefeningen op dezelfde plaats laat uitvoeren of dat voor bepaalde oefeningen een andere locatie wordt opgezocht.

Bron: reglement van het internationale verkeers zekere hond examen van de FCI.

 N.B. 

Het behalen van een VZH certificaat is voorwaarde voor alle verdere examens van het examenreglement binnen de commissie werkhonden. Het VZH examen is naar believen te herhalen maar kan binnen één examen maar een keer worden behaald.

Het examen moet, ongeacht het resultaat in het hondenlogboek vermeld worden.